2015. július 24., péntek

Utazások Eutlantiszba – Az együtt-élő-világ

Mester – Érdekes és tanulságos az eutlantiszi emberek viszonya az állatokhoz. Minden élőlénynek megadják a tiszteletet. Élőlényt kínozni vagy pusztítani tilos, ezt törvényük is, erkölcsük is tiltja.
Kapitány – De csak esznek valamit az eutlantisziak is? Vagy mind vegetáriánus?
Mester – Nem, nem mind vegetáriánus, bár többségük közel áll ehhez. Reálisan, vagy talán jobban mondva pragmatikusan kezelik ezt a kérdést. Fogyasztásra úgy engednek állati húst, hogy ez különféle szigorúan ellenőrzött szelekciós technológiák keretében történik.
Professzor – Esetleg robotfarkasokat eresztenek a birkanyájra?
Mester – Magam ilyet nem láttam, és részleteket nem tudok, de valóban ilyesmire lehet gondolni. Mindeközben valóságos kultusz alakult ki a növényevő emlősök iránt. Különleges, azt is mondhatnám, az emberihez hasonló státuszban van a majom, a tehén, a ló, a szamár, a teve, az elefánt és a delfin…
Doktor – A delfin? Mind közül talán a legintelligensebb és a legszimpatikusabb, csakhogy nem növényevő…
Kapitány – Halevő, és nyugodtan elfogadhatjuk, hogy a hal nem hús. Persze akkor is egyedülálló a többi szent állat között abban, hogy tengeri, és nem szárazföldi, négy végtaggal rendelkező állat..
Professzor – Ezzel együtt bámulatos eszközhasználatra megtanítható, de én arra is hajlandó vagyok fogadni, hogy egymillió év sem kell, és a delfinnek lesznek jól fejlett végtagjai.
Mester – De ezzel nincs vége a történetnek. Ahogy említettem, az eutlantisziak komolyan használják a szelekciót, egyszerűen tökélyre vitték annak tudományát és gyakorlatát. Ezer olyan kisebb-nagyobb problémát sikerült megoldaniuk, amely nekünk reménytelennek látszik. Például több apró énekes madárfajból igazi szúnyog- és kullancspusztítót fejlesztettek.
Doktor – Ez zseniális. Talán egyszer azt is sikerül elérniük, hogy a mezei pockok a magtárba gyűjtsék az elhullatott búzaszemeket…
Mester – A beszállításért még várni kell, de talán meg fogsz lepődni azon, hogy hasonló kísérletek szép számban zajlanak. Az eredmények biztatóak, több esetben forradalmiak. Ezen az úton sikerült Eutlantiszban véget vetni a legtöbb szőlőbetegségnek… A dolog lényege, hogy okos beavatkozással sikerült az együttműködés irányába tolni az egész élővilágot.


* * *