2015. augusztus 8., szombat

Szavazás – Hibás termék-e az ember?

Professzor – Kemény kérdést tettek fel a Változó Világon a legújabb szavazással kapcsolatban: hibás termék-e az ember? Bár a szavazás nem közvetlenül erre vonatkozik, vagyis nem erre a kérdésre kérnek igen-nem válaszokat, hanem az embert legnagyobb hibájáról kellene szavazni…
Kapitány – Nem biztos, hogy a nagy kérdésre az igen és a nem lenne a helyes válaszlehetőség. Szerintem az „igen, de…” és a „nem, de…” válaszok sokkal értelmesebbek lennének.
Mester – Teljesen igazad van, Kapitány! Ezért bölcs dolog volt inkább a konkrét hibákra terelni a figyelmet.
Doktor – Ez rendben is lenne, de ahogy tudjuk, az embereknél hét főbűn garázdálkodik évezredek óta. Itt pedig öt lehetőséget kínálnak, és ezek sem a hét főbűn közül valók.
Professzor – Ezzel nincs is semmi gond. Mivel egyértelműen a nagy kérdés izgat minket, most nyugodtan elhagyhatjuk például a torkosságot és tucatnyi egyéb bűnt. És mivel az ilyen szavazások inkább arra jók, hogy az embert elgondolkoztassák, mintsem újabb tudományos eredményeket alapozzanak meg, ez az öt válasz jó választás.
Mester – Nekem sincs gondom a felkínált válaszlehetőségekkel, bár biztos vagyok, hogy ha erre minket kértek volna fel, külön-külön mindannyian más-más sort állítottunk volna. Hasonlóképpen, mint ha bárki mást is. Ezzel együtt az eddigi válaszok igazán izgalmas vitákat provokálnak.
Kapitány – Engem például meglepett az álszenteskedés erős második helye. Azért is, mert ezt nem tartom annyira tipikus hibának.
Mester – Engem ez az eredmény nem lepett meg, inkább elszomorított. Hiszen az összes szereplő hiba közül szerintem ez a legkritikusabb a nagy kérdésre adandó válasz szempontjából. Például az, hogy az ember eredendően mohó, érthető, és főleg – remélhetőleg – korrigálható. Az ember nem buta, és ha megtapasztalja mohóságának veszélyeit, képes lehet visszafogni magát. Viszont, ha valaki álszenteskedik, ami gyakorlatilag tudatos magatartás, azt álszenteskedésének gyalázatos következményei nem fogják az álszenteskedés visszafogására, megtagadására késztetni, ellenkezőleg…


* * *


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése