2023. március 19., vasárnap

Olcsó, brutális, végzetes

 

Kapitány – Mit gondoltok a letartóztatási parancsról, amelyet a Nemzetközi Büntető Bíróság adott ki Putyinnal szemben?

Professzor – Olcsó, brutális, végzetes.

Doktor – Ahogy Olaf Scholz mondta, senki nem áll a törvények előtt.

Professzor – Bocsánat, de amit a tisztelt kancellár úr mondott, az mellébeszélés. Az nem ok a letartóztatásra, hogy valaki nem áll a törvények felett.

Mester – Én teljesen egyetértek professzor asszony minősítésével, csak annyit pontosítanék, hogy ez az akció nem Putyinra, hanem világ további sorsára.

Doktor – Komolyan gondolod ezt, kedves Mester?

Mester – Sajnos, ezt kell gondolnom, és biztos vagyok, hogy ezt ti is belátjátok, ha két körülményt megvizsgálunk. A jog ebben az esetben kutyakomédia, de a játékszabályok halálosan komolyan kell venni. Ezért egy dologra biztosan kell számítani: ezt a letartóztatási parancsot senki nem fogja visszavonni, amíg Putyint le nem tartóztatják vagy meg nem hal másképpen. Ez az egyik körülmény. A másik az, hogy ennek a letartóztatási parancsnak az árnyékában Putyin gondtalanul és boldogan élhet és utazhat olyan országba, amely garantálja sértetlenségét, de akkor is egy, a civilizált világ által megbélyegzett, kiközösített és immár körözött emberként kwll élnie…

Kapitány – És vélhetően egy jó darabig irányítani azt a nukleáris szuperhatalmat, amely jó par szempontból felülmúlja az USA képességeit.

Doktor – Csakugyan rémisztő.

Professzor – A múltban a kiközösített ember halálfia volt…

Kapitány – Akkor most haragudjunk a bíróságra?

Mester – Nem lehet kétségünk, hogy jelen esetben a bíróság gyalázatos dolgot tett – parancsra. De a nagy csavar a történetben az, hogy ez a parancs rosszul lett kalkulálva, és az egész visszájára sül majd el. Figyeljétek meg az időzítést, az mindent elárul. A parancs akkor lett továbbítva, amikor kiderült, hogy a frissen újraválasztott kínai elnök első útja Moszkvába vezet. És ez nem lesz egy egyszerű protokoll-látogatás, hanem három munkanap.

Professzor – Három nap, amely megrengeti a világot?

Mester – Eléggé világosan sejtetik velünk…

Kapitány – És mindez csak pár nappal az után, hogy Kína látványosan összebékítette Iránt és Szaúd-Arábiát, a két ősellenséget…

Mester – Igen, Amerika ezt a letartóztatási parancsot ajándéknak szánta a Putyin-Hszi találkozóinak… Végül is Hszi sem úszhatja meg, amit tesz az ujgurokkal… Csakhogy a tehetetlen düh, a gyűlölet, a pánik nem jó tanácsadó. Mit gondoltak? Putyin és Hszi jól megijed a rájuk váró Milosevic-sorstól és mennek a nagyokhoz egyezkedni. Nem inkább az ellenkezője várható?

 * * *