2015. március 7., szombat

Utazások Eutlantiszba – Újra a családról

Professzor – Mester, sokat gondolkoztam a tegnapi beszámolódon a családi viszonyokról Eutlantiszon, és nem tudom eldönteni: jó-e az, hogy a gyermek így van kötve az egyik szülőhöz, kizárólag neme szerint. Az életben minden helyzet előfordul. Az is előfordulhat, hogy az apa egy szörnyeteg. Akkor is oda kell adni neki a fiúgyermeket egy válás esetén? Ezt embertelennek találom.
Mester – Egyetértek veled. Ez embertelen, és vállalhatatlan, és szerencsére Eutlantiszon is így gondolják. Sőt, nagyon komolyan veszik azt, hogy – ahogy mondod – egy szörnyetegre nem lehet rábízni egy gyerek nevelését. És ehhez egyáltalán nem kell várni külön válásra.
Kapitány – Gondolom tanult barátnőnk a szörnyeteg emlegetésével ki akarta élezni a problémát, de a dilemma akkor is jogos, ha csupán arról van szó, hogy az egyik szülő jobb szülő a másiknál. És a gyerek elhelyezésénél ez ne számítson, hanem csak a nemi hovatartozás? Szerintem az a helyes, ha a gyereknevelést a két szülő versenynek is tekinti, verseny a gyerek jobb nevelésében és a gyerek jobb szeretésében.
Mester – Versenynek? Talán igen, így is tekinthetünk erre, de egy etikailag magasabb szinten: verseny abban, hogy ki tud többet tenni azért, hogy mi szülők együtt jobban neveljük és jobban szeressük a gyereket, és nem olyan versenynek, hogy ki tud a másikat felülmúlni, magát jobban megszerettetni a gyerekkel.
Professzor – Igen, gyarló az ember, sokan könnyen hagyják magukat megvakítani saját jót akarásuktól, de akkor is aggályosnak érzem, hogy az életszagú gyarlóságokkal is teli életet ennyire egyszerű szabályok szerint vezérelt mederbe tereljék.
Mester – Szerintem helyes, ha az alapelvek egyszerűek – és jók! A gyakorlat viszont valóban bonyolult, még Eutlantiszon is. Órákig tudnék mesélni arról, hogy milyen gonddal segítik elő a leendő szülők felkészülését a szülői szerepre, és milyen következetesen segítik végig ennek a szülői szerepnek a betöltését, azt kell mondjam: egy életen át.
Doktor – Időnk van, kíváncsiak is vagyunk minden részletre, így tehát mesélj!



* * *